O gradina frumoasa si sanatoasa este o gradina bine drenata, iar amenajarea unor sisteme de drenaj bine gandite produce beneficii atat pentru gradina, cat si pentru fundatia casei.
Sisteme de drenaj si utilitatea lor
Sistemul de drenaj al unei gradini trebuie sa fie proiectat odata cu casa si trebuie sa tina cont de caracteristicile geologice ale terenului, precum si de specificul zonei, din punct de vedere a mediei anuale a precipitatiilor. Sa nu uitam ca o gradina va primi suplimentar si apa provenita din topirea zapezii de pe acoperisul casei, precum si apa pluviala. De aceea, cand vorbim despre sisteme de drenaj, nicio investitie nu este de prisos. Astfel, un drenaj eficient va asigura dirijarea excesului de apa, pentru ca aceasta sa nu afecteze amenajarile speciale ale gradinii, dar si fundatia casei.
Configuratia sistemelor de drenaj
Cel mai simplu sistem de drenaj pentru casa si gradina este cel realizat dintr-un sant sapat sub nivelul fundatiei casei si imprejurul gradinii si umplut cu un strat de pietris marunt. Pe acest strat se amplaseaza un tub de drenaj din polietilena, protejat de un material geotextil care va impiedica colmatarea tubului de drenaj. Santul va fi umplut cu pietris, nisip si, apoi, va fi acoperit cu pamant vegetal care va permite insamantarea cu seminte de gazon sau montarea unor rulouri de gazon.
Apa in exces va fi condusa spre un nivel inferior fata de nivelul gradinii si, foarte important, fata de fundatia casei. Apa trebuie sa se infiltreze usor in pamant si sa nu provoace fenomene de eroziune.
Tipuri de soluri si sisteme de drenaj
Fiecare amenajare care implica sisteme de drenaj este particularizata prin caracteristicile solului. Un sol usor mlastinos si care are o panza freatica aproape de suprafata va necesita dotarea cu sisteme de drenaj bine gandite. Un sol de campie, unde predomina seceta, va fi prevazut cu sisteme de drenaj specifice care pot ajuta la colectarea apei in exces, in zone special amenajate. In general, solurile nisipoase sau cele care includ un strat consistent de pietris au un bun drenaj natural.
Indiferent de tipul solului, adincimea santului va trebui sa fie calculata pentru a se situa sub limita de inghet specifica regiun
Sisteme de drenaj si probleme de amenajare
Un constructor cu experienta va avea grija sa-si avizeze clientul asupra faptului ca prin saparea santurilor pentru asigurarea unor sisteme de drenaj va rezulta un surplus de pamant amestecat cu resturi vegetale (radacini de pomi) si, eventual, pietre. In principiu, este intelept ca acest surplus sa fie inca de la inceput separat, in functie de viitoarea intrebuintare (de exemplu, pamantul va putea fi folosit pentru amenajarea unor „forme de relief” in viitoarea gradina, iar anumite pietre vor fi foarte utile pentru umplerea santurilor). Acelasi constructor va folosi santurile sapate pentru viitoarele sisteme de drenaj, pentru a instala racordurile care vor asigura utilitatile cladirii.
Eficienta, grija pentru mediu si siguranta vs. costuri si durata
Pentru proiectarea unor sisteme de drenaj care ne vor asigura ca planul gradinii de vis va deveni realitate, este necesar sa stabilim, inca de la inceput, zona unde va putea fi dirijata apa rezultata din drenaj. De exemplu, in functie de relief si de compozitia solului, apa ar putea fi colectata intr-un iaz, special sapat si captusit cu piatra, de unde s-ar putea infiltra lent in pamant. Cu timpul, iazul format ar putea capata si unele valente estetice prin aclimatizarea unor plante foarte iubitoare de apa.
In esenta, exista mai multe solutii pentru constructia unor sisteme de drenaj eficiente. Costurile acestor sisteme de drenaj, precum si timpul alocat acestei amenajari sunt pe deplin justificate, atat pentru viitoarea amenajare a gradinii, cat si pentru siguranta casei in sine.